CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

piatok 25. novembra 2011

Podzimní dumání #6 - Vliv recenze

Blogový špeciál z dielne Syki, kde sa budem(e) zamýšľať nad všetkým možným. Každý štvrtok počas 7 týždňov sa tu objaví nový príspevok na novú tému. Ak sa chcete pridať aj len na jednu tému, tu nájdete zoznam všetkých tém.


Nikdo není neovlivnitelný. Ovlivňují nás rodiče, kamarádi, škola, zprávy, celý svět okolo. Jak moc vás ovlivňují recenze ostatních, abyste se rozhodli, že si knihu prostě musíte přečíst, že ji musíte mít v knihovničce? Čím vás dokáže někdo na knihu nalákat nebo odradit? Jaké recenze máte nejradši?


Slovo a celkovo recenzia samotná je v tomto našom blogovom svete skloňovaná čoraz viac. A ja som za ne rada. Či už ide o knižné recenzie, filmové alebo akékoľvek iné. 

zdroj: weheartit.com
Recenzie čítam rada. No musia spĺňať pre mňa určité kritériá. Ak čítam recenzie na knihy, ktoré som nečítala uprednostňujem recenzie bez spoilerov. Nerada som oberaná o moment prekvapenia. Stačí, že pri napínavých scénach preskakujem riadky, len aby som zistila ako to dopadne. No ak chcem vedieť či je tá kniha dobrá potrebujem to vedieť bez toho, aby boli odhalené kľúčové momenty. Také recenzie ma hneď odradia a jediné čo si pozriem aspoň pre info je hviezdičkové hodnotenie (prípadne iné podľa kreatívnosti recenzenta). No nemám potom predstavu, prečo také hodnotenie kniha dostala, lebo recenziu si neprečítam ak som ju ešte nečítala. To ma mrzí, lebo ak je tá kniha napríklad naozaj super, tak sa to takto nedozviem.

zdroj: weheartit.com
Samozrejme za výnimku pokladám recenzovanie celej série či recenzovanie druhého (či ďalšieho) dielu kedy sa spoileru vzhľadom k prvému či predchádzajúcim dielom nedá vyhnúť. No vtedy je vhodné na začiatku upozorniť, že to je recenzie viacerých dielov naraz (ako som ja recenzovala 4 diely Upírskych denníkov) alebo, že je toto druhý či iný diel série a teda recenzia môže obsahovať odhalenia z predchádzajúceho dielu či dielov.

Uprednostňujem najprv objektívnu kritiku s doplneným osobným názorom, alebo ak je osobný názor vhodne doplnený o objektívne postrehy. Prípadne aspoň dobré odôvodnenie prečo je to super či naopak to super vôbec nie je.

Vo všeobecnosti rada čítam recenzie. Aj pozitívne aj negatívne. Nemusia nutne ovplyvniť môj názor na knihu, hlavne ak som ju už čítala. Vtedy už o nej mám väčšinou svoj názor vytvorený a recenziu čítam, aby som zistila či máme podobný názor prípadne ak nie, v čom a prečo sa naše názory líšia. A potom o tom rada diskutujem, ale nemám rada urážlivé diskusie. Ak nesúhlasím s recenzentovým názorom dá sa to vyjadriť slušne alebo sa radšej vyjadrenia zdržať, netreba zbytočne vytvárať hádky, lebo vkus a názor na knihy (či filmy, celkovo umenie) sa zakladá najprv na subjektívnom názore a až potom čitateľ/pozorovateľ hodnotí objektívne.

zdroj: weheartit.com
Čo sa týka recenzií na knihy, ktoré som ešte nečítala, tak tie ma zaujímajú asi ešte o kúsok viac ako tie, čo som už čítala. Zaujíma ma, aký dojem to urobilo, čo je na príbehu dobré, čo naopak nie a podľa toho sa rozhodnem, či si to chcem prečítať alebo nie. Nezáleží na tom či je reakcia pozitívna ani negatívna, záleží viac na tom prečo je taká. Ale samozrejme pozitívna reakcia má väčšiu šancu ma na knihu nalákať a negatívna odradiť, no neznamená to, že si knihu hneď bežím kúpiť. Som naučená si knihu najprv prečítať a podľa vlastného svedomia sa rozhodnem či je natoľko dobrá, aby som ju kúpila. Možno so mnou teraz viacerí nebudú súhlasiť, no bohužiaľ peniaze potrebujem použiť aj inde a aj trochu šetriť, a neuvážená kúpa knihy, ktorá za to nestála ma viac odradí od kupovania. Preto radšej využívam knižnicu. Takto som si napríklad prečítala Výnimočnú a Ohnivú a takmer okamžite po dočítaní som sa rozhodla, že ju musím hneď mať. Bitterblue už potom rovno kúpim. Možno takto hneď neprečítam a neobjavím skvelé knihy, no aspoň nebudem príliš ľutovať zbytočne vyhodené peniaze. Takže dúfam, že Shatter me bude stáť za to :) (aj keď za tie 4€ sa to vyplatilo aj keby sa mi páčila len prvá polovica :D)


Takže aby som to zhrnula, aby recenzia mala pre mňa dáku váhu musí byť aj objektívna aj subjektívna, bez spoilerov, ak je ešte aj vtipná a trefná o to lepšie :)


Pozn. Ospravedlňujem sa, že príspevok zverejňujem až dnes, no včera na to nebola sila a ani veľa času :(

2 komentáre:

  1. chyba ti tam jedno slovo!!:D a nepoviem kde:P
    never judge a book by its movie je mega♥
    ja som si takto neuvazene kupila twillight lebo som peevne verila ze to MUSI byt dobre ked to vsetci citaju:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ha našla som!!(dúfam :D)
    žeee? už som to videla aj predtým, len sa mi to nikam nehodilo :D
    mne sa twilight páči *blush*

    OdpovedaťOdstrániť