CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

štvrtok 3. novembra 2011

Podzimní dumání #3 - Originalita knih

Blogový špeciál z dielne Syki, kde sa budem(e) zamýšľať nad všetkým možným. Každý štvrtok počas 7 týždňov sa tu objaví nový príspevok na novú tému. Ak sa chcete pridať aj len na jednu tému, tu nájdete zoznam všetkých tém.


Najít knihu na originální téma je těžké. Knih je totiž hodně, stejně tak je i hodně příběhů. Převážně se stává, že jsou některé příběhy jen kopíráky mnohem úspěšnějších knih, které se snaží na oblíbeném trendu jenom vydělat a jakákoliv smyslupnost jde prostě stranou. Co je pro vás na knihách originální? Co se vám líbí a co naopak odsuzujete, nad čím jen nevěřícně kroutíte hlavou? 


Tak ako prvé ma rozhodne napadá originálne téma. Ak je "one of a kind" tak potom nie je o čom. No dnes už je veľmi ťažké napísať niečo, čo má úplne originálnu tému. No dá sa to obísť ak zoberiete známu tému a pozriete sa na ňu z iného, originálneho pohľadu. Ako prvé ma hneď napadne Twilight s trblietavými upírmi. No musíte uznať, že toto je orginálne. Nemusí sa to každému pozdávať, ale rozhodne tu ešte nič také nebolo, čo je pre mňa definícia orginality.
Povedzme, že si autor zvolil tému, ktorá nie je originál. Okrem originálneho pohľadu môže vybrať originálnu zápletku. Napríklad som ešte asi nečítala príbeh, ktorý by rozprával o tom ako sa jedna voodoo bábika zamilovala do inej. Takže to by som pokladala za originálnu zápletku. (Ak niekto také niečo napíše po prečítaní tohoto článku tak si prosím aspoň dáky kredit :P)
Ďalej sa môže v príbehu nachádzať originálna postava (najlepšie hlavná, ale aj vedľajšia postačí :)) či už bude typovo originálna alebo povahovo. Prípadne môže byť orginálne aj prostredie,v ktorom sa príbeh odoháva.
Ešte by sa dalo písať originálnym štýlom, no momentálne ma nenapadá žiadny. Ale to neznamená, že žiadny nie je :)

No žiadna z vyššie uvedených možností nezaručí, že to bude dobré a že sa kniha bude predávať. Pretože na čom najviac záleží, je ako autor pospája jednotlivé časti, ktoré môžu no nemusia byť nutne orginálne. Jednoducho stačí aby príbeh tvoril celok, ktorý zaujme a bude sa dobre čítať. 

Teraz by som chcela ako príklad uviesť Výnimočnú. Ak sa to pozriete po kúskoch tak orgininálne tam je jedine poňatie výnimočnosti niektorých ľudí. To ako sa prejavuje a o akú výnimočnosť ide. K tomu patrila tým pádom aj orginálna hrdinka a orignálna zápletka. No viac menej sa to viazalo len na jeden prvok - výnimočnosť. No vďaka tomu ako to autorka napísala dosiahla originálnu knihu, ktorá sa stala veľmi obľúbenou. 

Podľa mňa je najdôležitejšie, aby autor písal od srdca a nie aby sa pokúšal dosiahnuť predajnosť na základe toho čo letí a čo sa predáva. Pretože tým v konečnom dôsledku pravdepodobne dosiahne len to, že bude napodobeninou niekoho iného. Hlavne ak nemá nič nové čo by do danej témy priniesol. Myslím si, že ak to človek píše sám (resp. dvojica či kolektív autorov) a od srdca, tak aj napriek tomu ak sa to očividne na niečo podobá, tak je to svojím spôsobom originál.

Nehovorím, že všetky napodobeniny musia byť zlé. Ak máte radi ten štýl, a nevadí vám, že to nie úplný originál nikoho neodsudzujem. U mňa majú orginály prvé miesto a potom druhé tie, ktoré nie sú tak úplne orginály, ale aj tak sú dobre napísané no a potom ten zvyšok :)
  
Obrázky sú z http://weheartit.com

3 komentáre:

  1. ma rozhodne napadá, a originálne téma pche 2 chyby hned v 1. vete:P
    inak kolektiv autorov, uz ti sibe z tych matickych knih:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to sú preklepy :P
    to nie je len z matických kníh... najnovšie Upírske denníky - Stefanove denníky sú napísané kolektívom autorov a Školu noci píšu dve autorky napr ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mně seč ty barevné vlasy taky strašně líbí:D Mám je uložené už strašně dlouho a jenom jsem čekala na článek, do kterého je budu moct nacpat:D
    Jinak dobrý článek,. Ve většině s tebou souhlasím:)

    OdpovedaťOdstrániť