CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

štvrtok 27. júna 2013

Ako personalistky robia hanbu sebe aj celej firme

Stále o tom istom dokolečka. Si už pripadám jak dementná. Ale prešla som si tým pred rokom, prechádzam si tým znovu. Ale to asi každý kto nemá brutálne šťastie alebo skvelé kontakty.
No môžme si zopakovať celý proces. Na profesii si nájdem ponuku, ktorá je prinajlepšom šitá práve mne na mieru (alebo aspoň si to myslím). V horšom prípade je s privretím oka prijateľná. Pošlem si tam životopis. Tie slušné personalistky majú nastavenú automatickú odpoveď : "Ďakujeme, ak budete vyhovovať podmienkam ozveme sa." Keď sa neozvú, tak no naserie to, zamrzí to, ale aspoň viem na čom som. No takých nie je veľa. Väčšina sa proste neozve. Ani v prípade, že nevyhovujem. Človek si povie - neozvali sa, nechcú ma. No ale čo je toto za systém? Aká je to úcta k záujemcovi, že mu ani nedajú vedieť: "Nie, ďakujeme"? Potom to dopadne tak, že keď mám kontakt priamo na personalistku prípadne na iných ľudí tak zisťujem kde nastal problém. A nakoniec zistím, že sa neozvali preto, lebo nevyhovujem ani len pozícii, ktorá je vraj vhodná pre absolventa. Dôvod? Jednoduchý. Nemám dostatočný prax. Aj by som napísala what the hell, ale tak toto už je úplne normálne a nad tým sa nejdem rozčuľovať, lebo by to bolo na samostatný článok. (Ale aspoň by sa mohli naučiť vypĺňať tie inzeráty tak, aby som si nerobila zbytočné nádeje).
Ďalší trapas - skomolia meno. V emaily. Ta to už kde sme? Hlavne ak moja mailová adresa je meno.priezvisko. Čo je ťažké na odpísaní a skontrolovaní mena???? Mäkčene a dĺžne by sa dali ešte čisto teoreticky ospravedlniť, aj keď nie je také ťažké otvoriť životopis a pozrieť sa, no aj tak takmer všetky píšu bez diakritiky takže je to vlastne jedno.
Tretí fail - nedodržiavajú vlastné termíny. Ozvem sa do konca týždňa pre mňa znamená AKTUÁLNEHO týždňa. A 13.5 znamená 13.5 AKTUÁLNEHO roku! Okej môže sa stať, že nemajú informácie od nadriadených, ale čo je také ťažké zapísať si komu som sa kedy sľúbila ozvať a napísať aspoň: "Prepáčte, no momentálne nemám ešte potrebné informácie, no ozvem sa hneď ako ich budem mať." Well...
Nehovoriac o tom, keď už teda sa čistou náhodou dostanem aj na pohovor (!!!) a neunúvajú sa zavolať či napísať: "Nepostupujete do ďalšieho kola/Uprednostnili sme iného kandidáta/whatever".
Ak by som mala nejaké zásady a pri takomto zaobchádzaní by som sa rozhodla už neuchádzať sa o žiadne miesto v danej firme, tak by som veľmi skoro skončila len na úrade práce alebo niekde úplne mimo odboru keďže v tom mojom mám veľmi obmedzený výber. Čiže to potom dochádza do štádia - moja hrdosť alebo možnosť slušného zamestnania? U mňa zatiaľ vyhráva to druhé, no keď už sa tretí krát pripomínam jednej tetuši (jeden krát na mňa zabudla, druhý krát vraj nemala informácie a teraz už ani srnka netuší, ja hlasujem za bohapusté ignorovanie) tak si tak hovorím, že či to rovno nezabalím. Najvtipnejšie je, že práve tejto spoločnosti som ja životopis neposielala, volali oni mne prví. Takže už nikto nič negarantuje. A už vôbec nie v oblasti hľadania tej správnej pracovnej pozície...
I will just hope that I will be good enough for someone that will give me a job that I actually want to do....